Invent


Debutera nkl

Vi har deubterat i nkl i jakten!

Hua så nervös jag var första gången. Ett jättetrevligt prov med väldigt fina förutsättningar gällande terrängen, otroligt trevlig domare och bra anordnat! Jag däremot satt kräknervös i nio timmar och väntade… Så även Keeto, kunde inte ha honom i bilen så han satt i provmiljön med mig i 5 timmar i över 30 grader och stekande sol. På morgonen hade jag cyklat honom 7 km och sen på plats gjorde vi ett sök och mycket fotgående, lyssna på pipan och så fick han svalka ner sig med ett dopp innan det var vår tur.

Första landmarkeringarna löste han utmärkt och även första delen på söket. Fotgåendet bakom skytt var jag nöjd med, inte perfekt men nöjd. Sen tog han slut på söker, han gick ner och nöjesbadade men hittade även anden i vassen. Resterande del på söket galopperade han mest runt i låg fart, jagade inte riktigt. När han sen stötte på kaninen valde han att rata den, 0:an var ett faktum och vi fick avbryta. Synd, för vattnet tror jag han hade klarat fint! Klarade passiviteten bra. Åkte hem många erfarenheter rikare.

Nästa prov var 2 landmarkeringar, ganska långt fotgående bakom skytt till 1 vattenmarkering, fotgående med skott till söket för att plocka in hälften och sen fotgående tillbaka till 1 vattenmarkering och slutligen fotgående till sista delen av söket. Landmarkeringarna gjorde han kanon, fotgåendet skuttigt men fick omdömet bra fot, han la ner vattenmarkeringarna vid vattenbrynet, gjorde ett bra sök till en början men sen så blev han väldigt vidsprungen och tog väldigt mycket mark, men hittade vilt i alla delar (snabba upptag och bra leveranser inkl kaninen). Resultat 3:e pris.

Tredje provet var uppe i Kuså, där upplägget var 2 vattenmarkeringar, 2 landmarkeringar och sen sök, ganska korta transportsträckor utan skott. De på vatten gjorde han bra, en la han ner för att skaka sig och en simmade han till höger för att springa runt tjärnen istället för att simma in den, vilket blev en omväg. De på land klarade han super. På söket tog han lite slut igen, men tog vilt i alla delar och gjorde ett mycket bättre jobb än tidigare. Resultat 2:a pris.

Fjärde provet var dagen efter (också Kuså), där min plan var att inte värma upp alls eftersom han inte hållt mentalt de övriga gångerna, utan gå fot från bilen och köra efter ihopsamling. När vi kom fram (fick sitta och vänta en stund) så meddelade de att de bryter för lunch tidigare än planerat, så jag fick gå tillbaka med Keeto till bilen. När jag sen tog ut honom på nytt var han alldeles överladdad. Det var 10 grader svalare och blåste mycket mer denna dag, i efterhand kan jag torrt konstatera att jag borde värmt upp och blåst ur honom ordentligt, det är värmen han tar slut i (inte så konstigt när vi haft runt 32 grader och knappt någon vind senaste veckorna). Han triggar väldigt mycket på provmiljön. Efter att ha pipit två gånger när jag tog av kopplet och började gå fot med honom så bestämde jag mig för att bryta provet, det var noll samarbete mellan oss utan han hade ett uruselt fot där han mest skuttade omkring, fokuserad på skytten och provmiljön utåt. I protokollet blev det en 0:a, jag trodde ”bryter” fanns som i brukset men det spelar ingen roll. Jag förstår att många hade valt att bryta helt där för att inte belöna pip och skutt men jag ville få en utvärdering på söket, så vi körde hela provet fast i koppel på fotsträckorna. Det var först 2 vattenmarkeringar varav en med längre simsträcka och en dold i vass, på båda stod man ca 40 m upp på land jämfört mot tidigare provs ca 4 m upp på land. Han la ner och skakade och kom sedan och lämnade i hand. Landmarkeringen gjorde han toppen och sen gjorde han ett riktigt bra jobb på söket, så himla nöjd! Avstod passiviteten då han var för het.

Summa summarum: vi är i gång! Jag har kommit över den värsta nervositetsfasen och testat olika uppvärmningsmetoder på honom. På minussidan står aktivitetsnivå, han blir för het och stressad av alla skott, hundar etc i denna miljö. Han behöver vidareutvecklas på att lämna direkt i hand även på vattenmarkeringar. Vi behöver få till ett bättre fotgående, något som vi har i mindre het miljö, så jag ska fokusera främst på att få till en balanserad aktivitetsnivå i alla lägen. Dessa svagheter blir ju väldigt avgörande, de är inte många men stora. På plussidan står hans väldigt starka markeringar, han är spontan på allt (kanin (minus ett provtillfälle), fasan, mås, and, trut, duva, kaja) med snabba upptag och inleveranser i hand (ibland något slarvigt avlämnat), han är helt stadig för skott och har klarat passiviteterna, även om jag skulle önska mer lugn där (nu känns det på bristningsgränsen). Han har varit svag på söket, något som normalt sett är hans styrka så det var skönt att se hans vanliga attityd på sista provet.

Framöver innan vi startar igen kommer jag försöka få till träningsprov samt hitta verktyg för att nå honom när han blir riktigt het i sin drift.


Jag har varit sjuk så vi har inte tränat på 1,5 vecka. I söndags kände jag dock av vittring och fjärr, kändes riktigt bra! Idag tränade vi ungefär 15-20 minuter innan vi blev kommenderade hela klassen. Överlag riktigt nöjd, het men stabil! Nu ska jag kika igenom filmen och lägga upp en plan utifrån nuvarande status. De detaljer som inte satt idag behöver läggas lite kampanj på. Vi gjorde 2 min sitt i grupp och 4 min dold platsliggning innan också, perfekt, duktig labbe!

 


Apporteringsträning

Operation lära-labben-att-lämna-först-och-skaka-sen dag 1, gick precis som planerat:) Ibland behöver man inte göra det svårare än trigga lite jaktbeteende, som i så mkt annat funkar det alldeles utmärkt att bara stå och bolla en tennisboll så kan han inte tänka på något annat än att komma snabbast möjligast till den;) Skott på vatten 4 ggr, varav hämta 3 och sedan ett stenkast och gå därifrån samt avslutade med att vara passiv då Freja badade. Inte 100% stadig, litet steg framåt vid min sida men enorm skillnad mot förra året och helt tyst – det tar sig!

Dirigering för två veckor sedan

Ett sök där det lockades till att dundra över fältet (tennisbollar) och söka i skogen (dummies) men där lurade vi honom inte;)

Stort fokus framöver: fotgående! Skäms när jag tittar på den skuttandes lilla svarta saken bredvid mig, för inte går han inte utan skuttar fram och tillbaka när han har skytt framför sig:P


Fokusera

Keeto håller fokus vid dirigeringstecken jättefint – så länge jag inte vobblar eller liknande. Så vi har fått i läxa att han ska bibehålla och låsa fokus på punkt även om jag ställer mig upp, råkar vifta med handen, vinglar lite osv. Håll fokus där jag bad dig tills annat sägs, helt enkelt:) Detta kan man enkelt träna inne i vardagsrummet, där det är varmt, torrt och ljust (gäller att hitta det positiva med ett bäcksvart december:)


We are back!

Mycket har hänt under sommaren och hösten. På det privata planet så har jag gift mig och bytt jobb, två väldigt roliga saker!:) Men med jobbytet kom också den hårda verkligheten i kapp, jag har haft Keeto dygnet runt i tre års tid, men på nya jobbet får han inte följa med, så numera är han med husse på jobbet samt så har jag två fantastiska hundvakter som tar honom ibland, så det går ingen nöd på honom!

På träningsplanet har det hänt mycket under första delen av hösten, sedan blev det lite lugnare när jag bytte jobb samt jobbade mycket med mitt egna företag, vilket var välbehövligt. Men nu är vi redo att börja träna lite flitigare igen!

På tävlingsplanet lossnade det rejält för oss, vi fick ett första pris i lydnadsklass 2, blev klubbmästare i lydnad samt uppflyttade till lägre klass spår med klassvinst:)

Imorgon ska jag träffa Lotta, som har Keetos pappa Kirak, som ska bli vår PT i jaktträningen:D Ser sååå mycket fram emot det! Jag tror att vi är mogna för att kunna starta i nybörjarklassen i sommar/höst och innan dess behöver vi få ordning på en del grejer och det ska bli rent ut sagt SKITROLIGT att ta tag i träningen! Med struktur, planering och läxor så kommer vi utvecklas tillsammans och jag är väldigt målinriktad på att vi ska klara det, men jag vet att det ligger mycket hårt arbete bakom. Filmen visar lite var vi står, den är filmad för två veckor sedan. Tanken är att blogga så mycket jag hinner kring träningen framöver och lägga upp filmer på vår väg tillsammans. Jag har införskaffat en apportkastare för att träna på skott, som vi gör efter träningen. Han får varken jobba eller se någon annan jobba efter skott, utan vi smäller tre skott och sedan går vi till bilen. Jag hoppas få till det tillräckligt ofta så att det kan bli lite mer vardagsmat, för idagsläget är han alldeles för het på skott.


lydnadsportalen.se

Som ni har märkt är det rätt stendött här. Först hade jag för mkt att göra så jag inte hann med bloggen och sen när man inte bloggat på ett tag faller det i glömska. Verkar ju ändå inte vara ngn som saknar inläggen så då orkar jag inte lägga den tiden helt enkelt. Däremot så har jag och två kompisar startat Lydnadsportalen, så om ni är intresserade att följa vår lydnadskarriär är ni välkomna dit:)


Lilla Gusslan hade det inte latt alla ganger…


Hihi här var han inte så gammal:)


 

Rösta på Keeto i Bozitas tävling:) Klicka på bilden för att komma till tävlingen och sedan på hjärtat (funkar inte i mobil)


Basta ganget!

Foto Filip Ramström


2:a pris

Undra vad jag ska göra med alla andra pris som vi samlar på:)

Platsliggning 10
Tandvisning 10
Linförighet  7 (Ngt ojämnt, snett sitt)
Läggande 0
Inkallning 10
Ställande 5 (Kraftigt dk, tar steg)
Apportering 5 (Griper ej, tuggar)
Hopp 10
Helhet 9

Apporteringen är ju lite lustig i mina ögon. Hur kan hunden tugga om den inte griper?;) Titta på filmen, Keeto gör som han ALLTID gör: hugger apporten direkt. Denna domare ville att man skulle hålla fram apporten och sen kommendera den, jag kommenderar och håller fram i ett svep, så jag antar att det var det han drog för. Tuggar ska han ha avdrag för, för det gör han. Det var många som fick avdrag i det momentet.

Skit i det! Räckte ju ändå inte till ett första pris. Läggandet skulle jag ha gjort ett ännu kraftigare dk för att säkra upp så hade vi haft det men icke! Cecilia och jag bollade kring vår never ending story, hur fan jag ska få till det. Han kan ju båda momenten så jäkla snyggt! Kommit fram till två saker att fokusera på: ha det i slutet på kedjorna så att det verkligen blir lönt, träna mycket stå/ligg i fjärr och övriga konsultationer förutom fot och bakåtfot för att befästa orden. Funkar inte det så är det hög tid att matte ställer lite krav på sin slyngel som tror han kan göra som han vill;) Keeto är ingen ”taskig” hund (finns det såna??) men ibland märker jag att han går så mycket bättre om matte inte är så mjäkig, han vill så gärna så länge jag är tydlig och här vill jag ha bättre fokus.

I övrigt, vad säger ni? Ni är så varmt välkomna att analysera vad ni ser, alltid bra med nya ögon och åsikter:)

Kontakta mig

terese@keeto.se
0739-92 10 02

             Följ oss på Youtube:

Scroll to top